Γενικές περιπτώσεις αναφορών εξαπάτησης & σημάδια προειδοποίησης

Στις ημέρες μας οι περισσότεροι απατεώνες έχουν αρκετές δικαιολογίες και δεν θέλουν να σας συναντήσουν προσωπικά με αποτέλεσμα να προσπαθούν να έρθουν σε επαφή μαζί σας είτε ηλεκτρονικά (email) είτε με έντυπη αλληλογραφία είτε μέσω τηλεφώνου για να μην αναγνωρίζονται τα φυσικά χαρακτηριστικά τους.  Έχουν δε αρκετούς λόγους για τους οποίους χρειάζονται χρήματα και φαίνεται σχεδόν πάντα να έχουν αντιμετωπίζουν οικονομικά ή κυρίως προβλήματα υγείας. 

Οι περισσότεροι εξ αυτών θα σας πιέσουν να τους αποστείλετε χρήματα όχι στο όνομά τους αλλά στο όνομα ενός φίλου ή ενός μέλους της οικογένειάς σας με σκοπό να βεβαιωθούν ότι έχετε την δυνατότητα και τα χρήματα για να κάνετε μια μεταφορά χρημάτων, είτε ως βοήθεια προς το πρόσωπο του συγγενικού σας περιβάλλοντος από το οποίο προκλήθηκε ένα ατύχημα πχ: βρισκόμενος ο ίδιος στο νοσοκομείο με υπαιτιότητα του συγγενικού σας προσώπου και πρέπει να πληρωθούν τα ιατρικά έξοδα, είτε από το άτομο του συγγενικού σας περιβάλλοντος που τα έχει ανάγκη είτε ως εγγύηση για να λάβει τα αγαθά ή τις υπηρεσίες που έχει αγοράσει.

Ψάρεμα “Phishing”

Τα αναγνωριστικά στοιχεία σας καθώς και οι κωδικοί των εμβασμάτων έχουν υψηλή αξία με τους απατεώνες του κυβερνοχώρου. Η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) σε πολλές τυχαίες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ένας εύκολος τρόπος εξαπάτησης που κλέβει πληροφορίες από ανυποψίαστους ανθρώπους.

Περιπτώσεις πιθανού ψαρέματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου “email” 

Το email του αποστολέα είναι ύποπτο. Μπορεί να εμφανίζεται ως αποστολέας μια πολύ γνωστή εταιρία ή μία γνωστή κυβερνητική οργάνωση αλλά να είναι γραμμένη με αρκετά ορθογραφικά λάθη.

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ανεπαρκώς γραμμένο με ορθογραφικά λάθη και λανθασμένη γραμματική σύνταξη. 

Σε περιπτώσεις όπου δεν αναγράφεται το email σας στο κείμενο τότε πιθανότατα το email να έχει σταλεί σε χιλιάδες άλλα email. 

Σε πολλές περιπτώσεις που το email που παραλαμβάνετε δεν αναφέρετε σε εσάς προσωπικά αλλά έχει γενική σύνταξη τύπου προς κάθε ενδιαφερόμενο ή αγαπητέ πελάτη είναι ενδεικτικό δείγμα απάτης. Όλα τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα στα οποία είσαστε εγγεγραμμένοι και διατηρείτε λογαριασμό γνωρίζουν το όνομα σας. 

Σε περιπτώσεις που λαμβάνετε email ότι ενδεχομένως υπάρχει παραβίαση ασφαλείας του εμβάσματος που έχετε πραγματοποιήσει σε κάποιον από τους Αντιπροσώπους μας.  Η εταιρεία ΠΟΤΕ δεν θα σας ζητήσει κάτι τέτοιο!

Αν θεωρήσετε ότι έχετε λάβει ένα ύποπτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας συμβουλεύουμε να:

  1. Να ΜΗΝ το ανοίξετε και να κάνετε διαγραφή άμεσα 
  2. Να ΜΗΝ ακολουθήσετε κανέναν σύνδεσμο στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου 

Η εταιρεία, οι Αντιπρόσωποι και οι Πάροχοι της δεν πρόκειται ποτέ να σας αποστείλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου email όπου θα σας ζητήσουν προσωπικά στοιχεία οι στοιχεία του εμβάσματος πχ μυστικό κωδικό σε καμία περίπτωση. Εάν για οποιοδήποτε λόγο ΔΕΝ είσαστε σίγουροι ότι το μήνυμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν προέρχεται από την εταιρεία διαγράψτε το αμέσως, μην κάνετε κλίκ σε συνημμένα αρχεία και μην ανοίξετε συνδέσμους. Σε καμία περίπτωση ΜΗΝ προβείτε σε ενημέρωση προσωπικών στοιχείων ή στοιχείων εμβασμάτων. 

Ενημερώστε την εταιρεία άμεσα για το τι συνέβη για να μπορέσει να σας βοηθήσει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση διαγράψτε το email από τον υπολογιστή σας.

Είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος ενημέρωσης διότι εάν η μεταφορά δεν έχει ολοκληρωθεί, τότε η εταιρεία έχει την δυνατότητα να διακόψει τη συναλλαγή και να σας επιστρέψει τα χρήματά σας.

Αν νομίζετε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης καλέστε αμέσως στο +30 210 3005800 ή ενναλακτικά μπορείτε να στείλετε email dpo@dog-pi.gr ή στο customer.service@dog-pi.gr  ή στο aml.officer@dog-pi.gr  με αναλυτική περιγραφή όλων όσων συνέβησαν. 

Άμεσα μπορείτε να αναφέρετε την υπόθεσή στις αρχές, είναι πολύ σημαντικό για την πρόληψη της απάτης και την προστασία άλλων ατόμων να μην πέσουν θύματα απάτης.

Όλες οι αναφορές που λαμβάνονται από εσάς δίνουν την δυνατότητα η εταιρεία να παρακολουθεί και να γνωρίζει καλύτερα τις απάτες που οι απατεώνες χρησιμοποιούν και να προστατέψει εσάς αλλά και άλλους να μην πέσουν θύματα απάτης στο μέλλον.

Χρήσιμοι Ιστότοποι

https://ec.europa.eu/anti-fraud/olaf-and-you/report-fraud_el 

http://cyberalert.gr/feelsafe/